Tuesday, May 22, 2007

Iluzia optica

O iluzie optică implică o eroare în percepţia vizuală. Prin convenţie, termenul de iluzie optică este limitat la aparenţe senzoriale ce implică percepţia mişcării şi a formei.

Trebuie subliniat faptul că iluziile optice nu sunt datorate unor defecte de vedere caracteristice numai unei persoane sau unui grup restrâns de persoane, ci ele sunt valabile pentru orice persoană, fiind datorate modului însuşi de construcţie şi funcţionare a sistemului vizual.

În general, o iluzie optică poate avea drept cauză faptul că informaţia fundamentală este fie inadecvată, fie înşelătoare. De aici apare o ambiguitate care generează iluzia.

Majoritatea iluziilor sunt tentative îndrăzneţe de a induce o neglijare a perspectivei, care se încadrează în categoria iluziilor optice izometrice. Alegerea rămâne la latitudinea individuală, întrucât nu se dispune de suficientă informaţie pentru a putea decide între cele două posibilităţi. Cu celelalte două desene nu mai sunt posibile astfel de ambiguităţi, cele două alternative fiind clar separate prin micşorarea uneia din dimensiuni, astfel ca astfel să apară senzaţia perspectivei.


No comments: